Comunicare. Colaborare. Competiție. Calculatoare

Anul școlar 2023 – 2024

17 – 18 mai 2024 – Maraton al probelor de cultură generală pentru elevi, în care s-au îmbinat competențele digitale (Google Meet, Kahoot, Google Forms) cu cele de cunoaștere, interactivitate și conectare. 📲

📮 Ne-au fost alături 680 elevi din clasele primare, gimnaziale și liceale din Constanța și din țară.

📧 Mediul online a înlăturat barierele de distanță, iar elevi din mai multe părți ale țării au concurat împreună: Constanța, București, Târgu Jiu, Fetești (Jud. Ialomița), Craiova, Podu Iloaiei (Jud. Iași), Ștei (Jud.Bihor), Gherța Mică (Jud. Satu Mare), Oltenița (Jud. Călărași)


Anul școlar 2022 – 2023


Etapa județeană a Concursului din cadrul Proiectului „Comunicare. Colaborare. Competiție. Calculatoare”, ediția a XVI-a, inclus în CAEJ Constanța 2023, s-a desfășurat astăzi online și interactiv, pe platforma Școlii Gimnaziale nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța. Revederea elevilor și a profesorilor în mediul online ne-a motivat să colaborăm, să fim competitivi și implicați. Probele de cultură generală, desfășurate interactiv cu ajutorul Kahoot pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal, precum și cele pentru elevii din ciclul primar, desfășurate asincron cu ajutorul Google Forms, au adus noi provocări pentru învățare, cunoaștere și dezvoltare personală. 🎬

Profesorii evaluatori pentru secțiunea I („Prietenii mei”) și secțiunea a II-a („Multiculturalitate și diversitate”) au jurizat lucrări primite de la elevi și profesori din peste 40 unități școlare din țară, implicarea elevilor și a cadrelor didactice coordonatoare ne-a demonstrat că evoluția tehnologiei și creativitatea ne provoacă permanent să valorificăm noile instrumente multimedia. 💙

Am pornit împreună în descoperirea tradițiilor locale și etnice din diferite zone ale țării, am descoperit noi forme ale prieteniei și colaborării împărtășite de elevi. 💻

Coordonatori proiect: Georgian Nicolai și Cristina Simion


Detalii proiect: Comunicare. Colaborare. Competiție. Calculatoare

Înregistrat cu nr. 6869A/ 19/ 24.10.2022, proiectul este cuprins în Oferta activităților educative la nivelul județului Constanța, nr. 6257A/19.12.2022, Domeniul Tehnic, poziția 60.

Formular de înscriere în proiect





https://www.didactic.ro/stiri/concurs-judetean-comunicare-colaborare-competitie-calculatoare-editia-a-xvia


Alegerea logo-ului proiectului a fost o provocare adresată elevilor din clasele IV – VIII din școala noastră și s-a derulat pe parcursul lunii decembrie. Elevii și-au descoperit noi abilități, s-au familiarizat cu noi aplicații și platforme de lucru, și-au manifestat creativitatea, dar și spiritul critic. Logo-urile propuse de elevi au fost vizualizate și evaluate de către elevi și profesori, prin vot și aprecieri pe panoul digital:

Padlet – Logo-uri propuse


Cele mai apreciate logo-uri au fost următoarele:


Anul școlar 2021 – 2022 – ediția a XV-a

Proiectul Comunicare. Colaborare. Competiție. Calculatoare (înregistrat cu nr. 6229A/ 28/ 28.10.2021) este cuprins în Oferta activităților educative la nivelul județului Constanța, nr. 7285A/8.12.2021, Domeniul Tehnic, poziția 74.

Formular de înscriere online pentru secțiunea a III-a – Proba de cultură generală

Calculatorul a devenit un instrument de bază în orice activitate şi un mijloc didactic eficient. Contextul actual ne determină să utilizăm într-o pondere foarte mare aplicațiile/ platformele digitale, elevii și cadrele didactice se familiarizează cu noile instrumente, le valorifică și le utilizează frecvent în activitatea curentă. Proiectul „Comunicare, colaborare, competiţie, calculatoare” are ca obiectiv general stimularea unor demersuri educaţionale care să conducă la eficientizarea învăţării în şcoală.

Activitățile acestei ediții urmăresc dezvoltarea capacității elevilor de a utiliza calculatorul/ mijloacele multimedia actuale, formarea unor deprinderi minime de ilustrare, tehnoredactare, editare foto/ video, realizarea unor materiale vizuale/ auditive/ colaborative relevante pentru a ilustra diverse teme, dezvoltarea competențelor de comunicare, creativitate, simț estetic, colaborare;- stimularea imaginației creative și a spiritului competitiv, implicarea activă ca cetățeni responsabili în viața comunității, dezvoltarea comunicării și colaborării dintre elevi, profesori, părinți, comunitate.           

Formarea deprinderilor de muncă intelectuală, dezvoltarea gândirii logice, a gândirii creatoare, stimularea interesului pentru învăţare activă, creşterea motivaţiei pentru învăţare, crearea unui climat stimulativ şi competitiv, dezvoltarea gustului estetic şi formarea deprinderilor de a lucra în echipă sunt alte obiective urmărite prin derularea activităților proiectului.

Grup țintă: Elevii claselor primare, gimnaziale, liceale din școala organizatoare și din unitățile de învățământ participante.

Perioada de desfășurare: 02 decembrie 2021 – 31 mai 2022

Modalitatea de înscriere: Înscrierea școlilor participante în proiect se realizează prin completarea și trimiterea fișei de înscriere (Anexa 1 și 2) și a protocolului de colaborare până la data de 31 mai 2022.

Organizarea concursului

„Comunicare, colaborare, competiție, calculatoare”

Concursul se va desfășura sub forma unor probe,

organizate pe trei secțiuni:

I.          Călătorie în țara imaginației

            Proba vizează ilustrarea, la alegere, a unei idei, a unui proverb, o întâmplare, poveste, povestire, poezie etc – imaginate sau preluate din literatură, folclor, alte surse, utilizând aplicațiile/ platformele grafice. Produsele finale pot fi sub forma unor imagini, fotografii, documente pdf sau inserate în documente word, capturi de ecran, afișe, postere, logo-uri. Tehnoredactarea se poate realiza în limba română, engleză, germană.

            La această secțiune pot participa elevi din clasele P – VIII. Înscrierea elevilor si jurizarea lucrărilor trimise se va realiza pe categorii de vârstă: P-II, III-IV, V-VI, VII-VIII. Fiecare cadru didactic selectează la nivelul colectivelor de elevi pe care le coordonează maxim 5 lucrări.

            Exemple de aplicații/ platforme grafice care pot fi utilizate (acestea sunt orientative, fiecare elev poate opta pentru orice aplicație sau platformă cu care este familiarizat): Canva, WordArt, Paint, Word, Docs, Jamboard, Whiteboard.fi, Google Slides etc

II.         Sunt cetățean implicat al orașului meu

            Proba vizează prezentarea, la alegere, a unor aspecte din localitatea unde locuiesc sau învață elevii (prezentare generală, scurt istoric, personalități marcante ale localității, așezare geografică, scurtă cercetare privind istoria numelui localității, legende, elemente reprezentative, tradiții, instituții), precum și elemente care duc la implicarea activă a elevilor în viața comunității, exemple de bune practici, întâmplări din viața comunității etc

            Produsele finale pot fi sub forma unor afișe, postere, prezentări, animații, filmulețe, benzi desenate, utilizând aplicații video, platforme colaborative. Tehnoredactarea/ redactarea se poate realiza în limba română, engleză, germană.

            La această secțiune pot participa elevi din clasele III – XIII. Înscrierea elevilor si jurizarea lucrărilor trimise se va realiza pe categorii de vârstă: III-IV, V-VI, VII-VIII, IX-X, XI-XIII. Fiecare cadru didactic selectează la nivelul colectivelor de elevi pe care le coordonează maxim 5 lucrări.

            Exemple de aplicații care pot fi utilizate (acestea sunt orientative, fiecare elev poate opta pentru orice aplicație cu care este familiarizat): PPT, Google Slides, Canva, Story Jumper, Book Creator, Stop Motion, Comics, Animoto, Youtube, Mozaik, Powtoon, Padlet, Thinglink, Mentimeter etc

III.        Probă de cultură generală utilizând aplicațiile digitale

            Această probă se va desfășura online, sincron. Proba vizează utilizarea aplicațiilor de evaluare: Google Forms, WordWall etc

            În ziua desfășurării probei (31 mai 2022), fiecare cadru didactic care a înscris elevi în concurs va primi linkul cu testul de cultură generală, în funcție de nivelul clasei. Pot participa elevi din clasele P-XIII, fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 20 elevi.

Precizări suplimentare:

  • Înscrierea școlilor participanteîn proiect se realizează prin completarea fișei de înscriere și a protocolului de colaborare până la data de 31 mai 2022.
    • Data limită de primire a lucrărilor și a fișei de înscriere conținând numele elevilor participanți (Anexa 1) pentru secțiunile I și II: 31 mai 2022.
    • Data limită de primire a fișei de înscriere conținând numele elevilor participanți (Anexa 3) pentru proba de cultură generală (secțiunea III): 27 mai 2022
  • Lucrările vor fi trimise pe una dintre adresele de email: proiectcccc@gmail.com sau cristina_smn@yahoo.com, un cadru didactic se poate înscrie cu max. 5 lucrări pentru fiecare secțiune.
  • Lucrările încrise în concurs se vor salva cu următorul format: secțiunea_clasa_elev_profesor

Diplomele elevilor, adeverințele/diplomele cadrelor didactice vor fi trimise prin poșta electronică, până la data de 31 iulie 2022.

Vă mulțumim!

Coordonatori:

     prof. Nicolai Georgian

prof. Simion Cristina